ΚΔΑΠ Πλάτων Ξάνθης

Οι Εκδηλώσεις Μας

Φωτογραφικό Υλικό

Στον χώρο αυτό θα καταχωρούνται αναρτήσεις από τις δραστηριότητες των μικρών μας φιλοσόφων του ΚΔΑΠ Πλάτων.

Καλλιτεχνικό Εργαστήρι

Οι εικαστικές τέχνες είναι οι μορφές τέχνης, όπως η κεραμική, το σχέδιο, η ζωγραφική, η γλυπτική, η χαρακτική, ο σχεδιασμός, οι δεξιοτεχνίες, η φωτογραφία, η λήψη βίντεο, η κινηματογράφηση, η αρχιτεκτονική, η τυπογραφία και τα κόμικς.

Οι εικαστικές τέχνες είναι ένα μέσον παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό και θεραπευτικό, ενισχύοντας τη νευρό-ανάπτυξη κυρίως υπέρ της προφορικής επικοινωνίας και του γραπτού λόγου.
Σε αυτή τη δραστηριότητα οι μικροί συμμετέχοντες θα πειραματισθούν με τις ιδιαίτερα λεπτές κινητικές τους δεξιότητες (χειρωνακτική δραστηριότητα),
τον οπτικοκινητικό συντονισμό και τη δημιουργική φαντασία.

 

 

Facebook

Μικροί Επιστήμονες

Ο όρος επιστήμη με την ευρεία έννοια αρχικά δήλωνε το οργανωμένο σώμα της εξακριβωμένης και τεκμηριωμένης γνώσης.
Στη σύγχρονη εποχή, ο όρος είναι πιο περιορισμένος και δηλώνει το σύστημα απόκτησης γνώσης με βάση την επιστημονική μεθοδολογία που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα, καθώς και στην οργάνωση και ταξινόμηση της αποκτώμενης με αυτόν τον τρόπο γνώσης. Διακρίνουμε συνεπώς διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς που εντάσσονται συνήθως σε τέσσερις μεγάλες ομάδες, τις θετικές επιστήμες, τις εφαρμοσμένες επιστήμες, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις κοινωνικές επιστήμες.

Σε αυτήν την ενότητα εντάσσονται ώρες δημιουργικής απασχόλησης που προάγεται ο πειραματισμός με τις φυσικές και γενικότερα, θετικές επιστήμες, τα παιδιά θα ασχοληθούν με τη μελέτη των φυσικών φαινομένων και των τυπικών συστημάτων με βάση την παρατήρηση, το πείραμα και τη λογική. 

 

Facebook

Δραστηριότητες Αναψυχής

Σαν φυσική δραστηριότητα ορίζουμε κάθε μορφή κινητικής δραστηριότητας
στην οποία ενεργοποιούνται μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος.
  Έτσι οι αθλητικές δραστηριότητες και κάθε άλλη μορφή σωματικής άσκησης ή κινητικού παιχνιδιού είναι φυσικές δραστηριότητες.

Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με
συγκεκριμένο τρόπο, ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική με σκοπό την
ύψιστη σωματική απόδοση, ως επίδοση σε αθλητικούς αγώνες, στο αθλητικό
και κοινωνικό γίγνεσθαι
.

Σε αυτές τις δραστηριότητες τα παιδιά θα μυηθούν σε διαδικασίες δια βίου άσκησης και βελτίωσης της γενικής κατάστασης υγείας τους. Θα Μάθουν βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών και υγιεινής αθλουμένων.

Facebook

Master Chef

Μαγειρική είναι η διαδικασία της προετοιμασίας τροφίμων με τη χρήση της θερμότητας. Οι τεχνικές μαγειρέματος και τα συστατικά ποικίλλουν ευρέως σε όλο τον κόσμο, γεγονός που αντανακλά τις μοναδικές περιβαλλοντικές, οικονομικές, και πολιτιστικές παραδόσεις.

Η διατροφή αποτελεί πλέον μια επιστήμη της Βιοϊατρικής και συχνά συνδέεται με την πρόληψη. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη δίαιτα.
Οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στην Ισορροπημένη διατροφή, δηλαδή τη διατροφή που εξασφαλίζει ποικιλία και μέτρο.

Η εφαρμογή της ισορροπημένης διατροφής έχει σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση σταθερού φυσιολογικού βάρους και την προστασία της υγείας. 

Στις δραστηριότητες που συνδέονται με τη διατροφή οι συμμετέχοντες θα τεθούν σε διαδικασίες αναγνώρισης τροφίμων, σύνθεσης σνακ, δημιουργίας πρωινού, δεκατιανού και άλλων μικρογευμάτων. Επίσης θα παρακινηθούν στη συνεργασία για την επίτευξη ενός κοινού διατροφικού προϊόντος, εμπνευσμένου από τα παιδιά. Τέλος θα ενημερωθούν και για άλλες ενδιαφέρουσες ενότητες όπως (υγιεινή τροφίμων, ασφάλεια καταναλωτή, διατροφή και περιβάλλον κ.α.). 

Facebook

Εκπαιδευτική Ρομποτική

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική προάγει έναν ευχάριστο τρόπο μάθησης, ενώ παράλληλα προωθεί τα κίνητρα των παιδιών, την συνεργασία, την αυτοπεποίθηση και τη δημιουργικότητα.
Τα προγράμματα ρομποτικής συμβάλλουν στην αύξηση του ενδιαφέροντος των παιδιών και τη συμμετοχή τους στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM). 
Οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν και ελέγξουν τα «ρομπότ» χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες γλώσσες προγραμματισμού.
Η εκπαιδευτική ρομποτική θεωρείται ως σχέδιο διεπιστημονικής δραστηριότητας κυρίως στην επιστήμη, τα μαθηματικά, την πληροφορική και την τεχνολογία, προσφέροντας σημαντικά νέα οφέλη στην εκπαίδευση και γενικότερα σε όλα τα επίπεδα. 

Facebook

Κηπουρική

Ο Κήπος είναι ένα κομμάτι γης για την καλλιέργεια διάφορων φυτών. Συνήθως καλείται το οικόπεδο ενός ιδιωτικού κτιρίου κήπος.
Η κηπουρική είναι η δραστηριότητα της ανάπτυξης και της διατήρησης του κήπου. Η αρχιτεκτονική τοπίων είναι μια επαγγελματική δραστηριότητα με τους αρχιτέκτονες τοπίων που έχουν ειδικευτεί στο σχεδιασμό δημόσιων και εταιρικών κήπων. 
Μια εξαίρεση είναι ο Βοτανικός Κήπος, ο οποίος έχει έναν καθαρά επιστημονικό σκοπό. Ο κήπος για την καλλιέργεια των λαχανικών λέγεται λαχανόκηπος, για την καλλιέργεια λουλουδιών ανθόκηπος.

Τα παιδιά θα μάθουν βασικές δεξιότητες κηπουρικής, γνωρίζουν για τα εποχικά φρούτα και λαχανικά, τα αρωματικά φυτά, τα βότανα και τα λουλούδια. 

Facebook

Γνωριμία με τα ζώα

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα τα παιδιά διευρύνουν τις γνώσεις τους για τους ζωικούς οργανισμούςΣτα παιδιά δίνονται ευκαιρίες για παρατήρηση και διερεύνηση ώστε να συνειδητοποιούν σταδιακά ότι στη φύση υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από ζωντανούς οργανισμούς που περιλαμβάνει και τον άνθρωπο.

Οι μικροί φιλόσοφοι μέσα από την αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού γνωρίζουν γενικές κατηγορίες ζώων στο περιβάλλον που ζουν και ανακαλύπτουν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ τους: όσον αφορά τον τόπο διαβίωσης τους (π.χ. ζώα δάσους, κατοικίδια, πουλιά κ.ά.), τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους (π.χ. κεφάλι, πόδια, ουρά κ.ά.), την τροφή τους και τον τρόπο αναπαραγωγής τους (π.χ. αυγά κ.ά.).

Ο εκπαιδευτικός αρχικά παροτρύνει τα παιδιά να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τα ζώα, ποια ζώα γνωρίζουν, τι μας δίνουν τα ζώα, τι τρώνε και που ζουν.

Τέλος, δημιουργούντα μικρές ομάδες και μαζί με τον δάσκαλο δίνουν μορφή στα ζώα που μάθανε μέσα από μια ευχάριστη και δημιουργική δραστηριότητα!

Facebook